Lore van Schattemuisjes

Waarom kiezen voor een capsulecollectie?

Ik gooi je hier maar om je oren met de capsulecollecties, maar waarom ben ik er nu zo van overtuigd dat dat ook jouw leven een pak makkelijker zou maken?

Wel, laat het me even uitleggen.

Wat zijn capsulecollecties?

Capsulecollectie winter - kinderkleding

Ik begin even bij het begin. Capsulecollecties zijn kledingcollecties, waarbij (bijna) alle stuks onderling gecombineerd kunnen worden. Een makkelijk voorbeeld kan zijn dat je een aantal blauwe en zwarte jeansbroeken in je kast hebt hangen, die je combineert met kleurrijke tops. Aangezien je dan weet dat je heel kleurrijke bovenstuks hebt liggen, weet je ook dat je een heel kleurrijke rok moeilijker kan combineren met hetgeen al in je kast hangt.

Door in je kleerkast een capsulecollectie te creëren, zorg je ervoor dat je met weinig stuks toch veel outfits kan maken. Zo moet je minder kleding kopen en zorg je er mee voor dat er ook minder geproduceerd moet worden. Doordat je minder stuks koopt, kan je bovendien kiezen voor duurzamere opties, die misschien wat duurder zijn, maar die wel eerlijk werden geproduceerd. Zo draag je bij aan een duurzame mode-industrie, die zowel respect heeft voor de natuur als voor de mensen die onze kleding maken.

Capsulecollecties voor kinderen

Kinderen hebben sowieso veel kleren nodig. Ze groeien nu eenmaal zo snel!

Daarnaast zijn er ook zo veel schattige opties, dat het moeilijk is om aan die verleiding te weerstaan. Je wilt al die outfits zo graag uitproberen!

Maar al die kleding wordt niet afgedragen. Tegen dat je de stuks een keer of 10 hebt kunnen aandoen, zijn ze er al lang uit gegroeid… En die kleding, die belandt dan ergens op zolder, wordt (hopelijk) weggegeven of verkocht of wordt weggegooid.

Bovendien wordt er nog al te vaak gekozen voor fast fashion. Die fast fashion is vaak veel goedkoper, waardoor het budgetvriendelijker is om daar te kopen dan om te kiezen voor een duurzame variant. En dat is begrijpelijk, maar tegelijk zorgt dat er ook voor dat we meer produceren dan onze planeet aankan (en meer dan we effectief nodig hebben). Bovendien is het ook geen geheim dat er in de fast fashion vaak nog sprake is van uitbuiting van de mensen die de kleren maken. Denk maar aan de reportage die werd gemaakt over Shein. En da’s zeker geen alleenstaand verhaal.

Maar natuurlijk speelt budget ook mee als je kinderkleding koopt. Je weet al dat je geen fortuin wilt uitgeven aan kinderkleding die maar een paar keer gedragen wordt.

Ik snap dat en ging op zoek naar een oplossing.

Capsulecollecties huren

Ik stelde capsulecollecties samen. Deze collecties kan je niet kopen, maar wel huren!

Je huurt een box voor een maand of tot de kleren te klein zijn en wisselt ze dan in voor een andere collectie, al dan niet een maatje groter.

Je kinderkleding huren in plaats van kopen heeft een hoop voordelen.

Je moet geen kleren meer kopen en blijft bijgevolg niet zitten met een hoop kleren waar je niks meer mee kan doen.

Je haalt gewoon een box in huis en wisselt deze regelmatig om. Zo heb je al het plezier van shoppen en veel afwisseling in je kleerkast, zonder de nadelen.

Doordat je niet met deze kleren blijft zitten, moet je je ook niet bezig houden met een oplossing zoeken voor al die kleren. Geen ritjes naar de kledingcontainer meer, maar evenzeer geen uren verspillen op tweedehandssites. Daar kruipt uiteindelijk ook veel tijd in: alles sorteren, op foto zetten, uploaden, delen, het (hopelijk) verkopen, inpakken om op de post te doen (of wachten tot het wordt afgehaald),…

Da’s tijd die je liever steekt in iets wat je echt leuk vindt!

Alle stuks die in de kleerkast hangen, passen bij elkaar. Je moet je dus geen zorgen meer maken: ook als je half-slapend een outfit selecteert in het midden van de ochtendrush, zal je kindje er top bijlopen! Of je maakt het jezelf nog makkelijker: laat het ze gewoon zelf pakken. Zij zijn gegarandeerd super trots dat ze dat zelf mogen doen en jij weet dat de outfit goed zit. Win-win!

De kleerkast opruimen wordt kinderspel! Gedaan met te kleine kleren die in de kast blijven liggen, omdat je nog niet de kans had die op te ruimen. Elke maand bekijk je de box even: tijd voor verandering of te klein? Dan wissel je ze volledig om. Makkelijker wordt het niet!

Capsulecollectie 1 - stapeltje kleren
Capsulecollectie kinderkleding- voorbeeld broeken en shirt

Je kiest volop voor duurzame stuks. 

Elke capsulecollectie bestaat uit stuks die ecologisch verantwoord werden samengesteld. Ook werden ze eerlijk gemaakt – de meeste door mezelf, enkele stuks komen van merken die dat ook hoog in het vaandel dragen. Wil je hier graag meer over weten, neem dan eens een kijkje op blog 2. Door te kiezen voor de capsulecollecties moet jij niet meer zoeken naar welke merken wel of niet staan voor eerlijke mode, dat doe ik voor jou.

Duurzame kinderkleding wordt betaalbaar. Kiezen voor duurzame kleding is vaak duurder dan kiezen voor fast fashion. Dat is heel logisch natuurlijk, aangezien iedereen in de keten hier wel correct wordt vergoed en met respect wordt behandeld. Bovendien wordt er bij duurzame mode ook gekozen voor kwaliteit over kwantiteit en geproduceerd met respect voor de planeet.

Maar doordat je kinderen zo snel uit hun kleding groeien, ben je genoodzaakt ook snel nieuwe kleding te kopen. Dankzij het huren in plaats van kopen, betaal je niet alle stuks aan volle pot, waardoor het een pak betaalbaarder wordt!

Ten slotte: duurzame kinderkleding huren is nog duurzamer dan ze te kopen. Want door ze te huren, komen ze terecht in de circulaire economie. Kort samengevat: elk kledingstuk wordt maximaal gebruikt. Pas wanneer het niet meer draagbaar is, ga ik kijken of ik nog wat anders kan met het stuk. Zo kan een groot t-shirt perfect als basis dienen voor een baby T-shirt. Is het te klein daarvoor? Dan kan het nog gebruikt worden als basis voor een slabbetje, herbruikbare doekjes, … Pas in het geval dat ik er écht niks meer mee kan maken, wordt het gerecycleerd. Zo komen we op het punt dat er vrijwel geen afval meer is en dat het een circulair verhaal wordt.

Je ziet het al: je kinderkleding huren in plaats van aankopen heeft een hoop voordelen! 

Wil je op de hoogte gehouden worden van alles wat te maken heeft met de capsulecollecties? Schrijf je dan snel in op de nieuwsbrief!

Liefs, Lore

Delen:

Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Missie

Hey daar!  In de vorige blog vertelde ik je hoe ik startte met Schattemuisjes en hoe duurzaam werken steeds belangrijker werd. Maar weet je ook

Hoe het allemaal begon

Hoihoi! Welkom bij Schattemuisjes!   Ik ben Lore. Gelukkig getrouwd, mama van twee dochters (Kato en Mila) en jurist in hoofdberoep. Perfectionist, koppigaard en eeuwige twijfelaar, dat