Lore van Schattemuisjes

Missie

Hey daar! 

In de vorige blog vertelde ik je hoe ik startte met Schattemuisjes en hoe duurzaam werken steeds belangrijker werd. Maar weet je ook waarom? 

Weet jij wat het effect is van onze dagelijkse gewoontes op het klimaat? Zie jij het effect? En houdt het je bezig? 

Voor mij was het antwoord tot een paar jaar terug zeer duidelijk: nee. Ik wist wel dat er sprake is van klimaatopwarming en ik wist ook wel dat er veel te veel plastiek was in de wereld. Maar dat was nogal een ver-van-mijn-bed-show. Iets waar ik toch niet veel aan kon doen.

 

Tot ik met eigen ogen kon zien wat de impact was. Ik maakte een reis naar Kenia. Één van de mooiste reizen die ik ooit maakte. Het was er  prachtig, met de mooiste natuurparken, vriendelijke mensen en de rustigste sfeer die ik ooit mocht meemaken. Hakuna Matata, dat stond centraal.  

Maar er was ook een keerzijde. Zo gingen we naar het safaripark aan Lake Nakuru. Prachtig mooi, veel dieren gespot. Maar ook: de hoofdingang van het park is onbruikbaar geworden: ze staat helemaal onder water. 

Ingang van safaripark aan Lake Nakuru

Een paar dagen later gaan we logeren in Mida Ecocamp. Logeren op het strand, op een paar minuten stappen van het water, dus we maakten even de wandeling tot aan de waterlijn. Daar zag je de plastiek aanspoelen. Elke week wordt dit opgeruimd door de plaatselijke bevolking. Denken dat dat geen plastiek was die ‘van bij ons’ kwam, was uitgesloten: we herkenden er duidelijk Tupperware tussen.. Vuilnisbelten kwamen we trouwens ook méér dan genoeg tegen. Het was een reis die enorm veel indruk maakte.

Intussen zijn we een paar jaar verder en mag ik met trots zeggen dat mijn levensstijl werd aangepast. Ik gooide mijn leven zeker niet van de ene dag op de andere helemaal om: dat is niet vol te houden. Wat ik wel deed, was enkele kleine aanpassingen doorvoeren, elk op zijn tijd. Zo merkte ik er weinig van en zijn ze intussen een gewoonte geworden.

Ik begon met de standaard dingetjes, die je misschien zelf ook al doet. Zo heb ik bijna altijd een herbruikbaar tasje op zak, voor mocht ik in een winkel binnenspringen. Daarnaast heb ik ook altijd een drinkbus bij. Ook kocht ik een aantal jaar geleden een herbruikbaar schrift. Ik werk namelijk graag op papier (ja, ik maak het ene lijstje na het andere), en zo kan ik wat ik moet hebben, even scannen en opslaan, terwijl ik gewoon uitwis wat ik niet meer nodig heb. 

Uitwisbaar, herbruikbaar schrift

Er is EEN ding dat ik moeilijk vind:

Duurzame kleding kopen!

Met duurzaam bedoel ik dat het werd geproduceerd op een ecologisch, sociaal en economisch verantwoorde wijze. Met andere woorden: geproduceerd door zo min mogelijk schade aan te richten aan mens en natuur, voor een eerlijk loon en in goede arbeidsomstandigheden. Niet simpel, zo blijkt: de textielsector is één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden zijn vaak ver te zoeken.  

Van transparantie is weinig tot geen sprake, greenwashing is er in overvloed: men doet alsof men milieubewust bezig is, maar uiteindelijk is het maar schone schijn. Uiteindelijk komt het erop neer dat er zoveel mogelijk verkocht moet worden. Het gaat trouwens ook niet alleen over het productieproces, maar ook over wat er daarna gebeurt met de kleding: wordt die weggegooid na 1 keer dragen?

Ik wil duurzame (kinder-)kleding voor jou beschikbaar maken

Duurzame kinderkleding van Schattemuisjes

Ik kan je nu vertellen dat je niet meer moet gaan winkelen in ‘fast fashion’ ketens. Ik kan je vertellen dat je voor je iets koopt alle labels moet lezen en moet kijken waar je kleding vandaan komt. Ik kan je ook vertellen dat je enkel nog mag kopen wat je écht nodig hebt.  

Ik ga dat niet doen. Dit is enorm drastisch. Kleine stappen, weet je nog? 

Wat ik wel ga doen, is tips & tricks aanreiken, waar je wel mee aan de slag kan. Kleine stappen, waar jij degene uit kan kiezen die bij jou passen. Zo kan jij aanpassingen doen op het tempo dat voor jou aangenaam is, zonder dat je de moed verliest. En hey, af en toe eens afwijken is echt ok! 

Duurzaam omgaan met kinderkleding

Kinderkleding is hierin sowieso een moeilijk punt. Het is zo leuk om je (kleine) kinderen af en toe in iets nieuws te steken, maar ze groeien er zo snel uit! Zo heb jij misschien ook wel wat dozen met kleren op zolder staan, of moet je regelmatig weer eens alles op tweedehands zetten? Bovendien is duurzame kleding niet zo goedkoop.  

Je hebt misschien al opgevangen dat ik ervoor wil zorgen dat deze kleding wél voor iedereen beschikbaar wordt. Bovendien wil ik ervoor zorgen dat je niet alleen kan kiezen voor kleding die duurzaam werd geproduceerd. Ik wil dat de kleding die er is, op een zo duurzaam mogelijke manier wordt gebruikt.  

Met andere woorden: ik ga ervoor zorgen dat de levensduur van elk textielproduct dat hier buiten gaat, wordt gemaximaliseerd. Want de impact die kleding heeft nadat ze wordt aangekocht, die hebben we als consument zelf in de hand.  

Meer ga ik voorlopig niet verklappen. Er moet eerst nog wat werk verzet worden om alles op poten te zetten. Via Instagram en Facebook krijg je wel af en toe een kijkje achter de schermen, dus als je nieuwsgierig bent, moet je daar zijn! 

Samen werken aan een groenere toekomst. Dat gaat met vallen en opstaan, maar dat het kan, daar ben ik van overtuigd. 

Liefs,  

Lore 

Delen:

Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Missie

Hey daar!  In de vorige blog vertelde ik je hoe ik startte met Schattemuisjes en hoe duurzaam werken steeds belangrijker werd. Maar weet je ook

Hoe het allemaal begon

Hoihoi! Welkom bij Schattemuisjes!   Ik ben Lore. Gelukkig getrouwd, mama van twee dochters (Kato en Mila) en jurist in hoofdberoep. Perfectionist, koppigaard en eeuwige twijfelaar, dat