Lore van Schattemuisjes

Hoe het allemaal begon

Hoihoi! Welkom bij Schattemuisjes!  

Ik ben Lore. Gelukkig getrouwd, mama van twee dochters (Kato en Mila) en jurist in hoofdberoep. Perfectionist, koppigaard en eeuwige twijfelaar, dat ook. En net als vele andere ouders, loop ik ook steeds achter met de was en ligt het huis er minstens de helft van de tijd rommelig bij. Maar hey, daar kan ik wel mee leven.

In september 2021 startte ik met Schattemuisjes. Ik maak voor jou de leukste baby- en kinderkleding en babyuitzet. Ik probeer daarbij ook veel aandacht te besteden aan het gebruik van duurzame materialen. 

Handwerk is iets dat ik in mijn jeugd bijna dagelijks zag. Mijn mama, tantes, oma’s,… deden allemaal wel iets: borduren, breien, naaien, kantklossen, … Zelf leerde ik ook al snel borduren en maakte ik juwelen. Voor de rest zei me dat allemaal niet zoveel. En zelf kleren maken al helemaal niet.

Lore - het brein en de handen achter Schattemuisjes
Lore aan het werk

Fast forward naar mijn studententijd. Shoppen deed ik niet graag. Al dat passen, broeken die standaard veel te lang zijn,… Niet bepaald leuk, vond ik. Bovendien vond ik het vervelend dat ik om de haverklap bij mama moest gaan vragen om een broek korter te maken. Dus werd het tijd om toch eens achter een naaimachine te kruipen. Zo belandde ik op mijn eerste naailes.

Dat viel me beter mee dan ik had verwacht. Maar zelf kleren maken, dat was nog totaal niet aan de orde.


Enkele jaren later, tijdens mijn eerste zwangerschap, begon het toch terug wat te kriebelen. Ik ging geregeld eens mee met mama naar de stoffenwinkel en vond daar de leukste stofjes terug. Dus werd het naaimachine weer bovengehaald en naaide ik zelf de babyuitzet bij elkaar. Dekentjes, stoffen mandjes, een voetenzak,… Ik zocht het allemaal zelf uit en amuseerde me kei hard! Ik kon even tijd voor mezelf nemen, uitzoeken hoe alles werkte en de wereld even vergeten. Iets leuks en unieks creëren, helemaal zoals ik het wou. Heerlijk!

Ik wou niet meer stoppen met naaien, maar op een bepaald moment heb je genoeg babyspullen, natuurlijk. Dan toch maar eens kleren proberen? Hoe moeilijk kan het zijn, toch? En even later was de eerste broek een feit.

Handgemaakt babynestje

En zo bleek maar weer eens dat je soms gewoon iets nieuws moet proberen. Intussen koop ik vrijwel geen kleren meer voor mezelf of voor de kinderen. Bovendien begon ik me ook steeds meer te verdiepen in duurzame mode en duurzaam naaien.

Toen ik wat later steeds meer vragen kreeg om iets te maken voor anderen, besloot ik te starten met Schattemuisjes. De naam is eigenlijk het koosnaampje dat ik gebruik voor mijn dochters. Zij blijven mijn grootste inspiratiebron (en slachtoffers als ik weer eens iets nieuws wil proberen).

Intussen zijn we 9 maanden verder

en doe ik nog steeds waar ik van hou.

Maar Schattemuisjes blijft ook met mij mee groeien. Wat startte als een uit de hand gelopen hobby, heeft intussen wel wat meer voeten in de aarde. Toen ik begon, maakte ik gewoon graag kinderkleding en -spulletjes. Die glimlach zien bij mama’s (to be) die een bestelling op maat komen afhalen, of de glimlachjes van meisjes die vrolijk ronddraaien in hun jurkjes,… Ja, dat is heerlijk om te zien! Mensen blij maken, daar wordt ik ook blij van. 

En dat blijft natuurlijk een heel belangrijk aspect. Maar intussen is daar nog wat bij gekomen: duurzaam en ethisch verantwoord werken. Eerlijk werken, voor mens en natuur. Want dat is op dit moment, jammer genoeg, meestal niet het geval wanneer het over mode gaat.  

Mijn eerste stap daarin, is zoveel mogelijk werken met duurzame stoffen, die op een verantwoorde wijze werden geproduceerd. Daarnaast werk ik ook zoveel mogelijk van de stoffen op en beland er niets in de vuilbak. Daar is zeker nog ruimte voor verbetering. Maar elke stap vooruit, is een stap in de goede richting.  

Dat is ook geen makkelijk proces. Elke stofsoort heeft bijvoorbeeld zijn voor-en nadelen, waardoor het ook bijna onmogelijk is om te spreken van dé ‘juiste’ stof. Het stopt bovendien ook niet bij de vezel zelf, maar er komt ook het aspect van de mens erachter bij: wordt degene die onze stoffen maakt, eerlijk betaald en worden de mensenrechten gerespecteerd?

Ik kan hier nog wel even over doorgaan, maar dat is voor een andere keer. Voor nu wil ik je graag meegeven dat er voor elk probleem een oplossing is. Die oplossing zal er niet op 1-2-3 zijn, maar komt stap voor stap tot stand. En ik ga je daarbij helpen.

Wil je graag meer weten?

Volg me dan op Instagram of Facebook, of schrijf je in op de nieuwsbrief. Dan hou ik je met veel plezier verder op de hoogte van wat er hier staat te gebeuren. En heb je nog vragen, dan kan je me altijd een berichtje sturen, ik beantwoord je met plezier! 

Liefs, Lore 

Delen:

Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Missie

Hey daar!  In de vorige blog vertelde ik je hoe ik startte met Schattemuisjes en hoe duurzaam werken steeds belangrijker werd. Maar weet je ook

Hoe het allemaal begon

Hoihoi! Welkom bij Schattemuisjes!   Ik ben Lore. Gelukkig getrouwd, mama van twee dochters (Kato en Mila) en jurist in hoofdberoep. Perfectionist, koppigaard en eeuwige twijfelaar, dat